Sigara içmekten, aşırı alkol tüketmekten ve fazla kilolu olmaktan uzak durmanın, sağlık açısından faydalarına dair yeni kanıtlar var. Yeni bir araştırmaya göre; bunlar yetişkinlerde önlenebilir kanser nedenlerinin başında geliyor.

30 YAŞ VE ÜZERİ

Bu hafta yayınlanan bir Amerikan Kanser Derneği araştırması, 30 yaş ve üzeri kişilerde kanser ölümlerinin %44'ünün, yani yeni kanser vakalarının %40'ının, insanların sigara ve içki gibi yüksek riskli davranışları bırakmaları halinde önlenebileceğini tahmin ediyor.

KIRMIZI ETTEN UZAK DURUN

Kanser riskini artırabilecek davranışlar arasında sigara içmek, pasif içicilik, alkol almak ve aşırı kilolu olmak yer alır. Çok fazla kırmızı et veya işlenmiş et tüketimi de sıkıntı. Ayrıca meyve ve sebze, diyet lifi veya kalsiyumdan yoksun diyetler de kanser olma olasılığını artırır.

AŞIRI KİLO ALKOLDEN BETER

Sigara kullanımı, vakaların %19.3'ünü oluşturarak en büyük risk faktörü olarak belirlendi. Aşırı vücut ağırlığı (obezite) vakaların %7.6'sında risk faktörü olarak bulundu. Vakaların %5.4'ünde alkol tüketiminin etkili olduğu görüldü. Ultraviyole radyasyon, vakaların %4.6'sına neden oldu. Akciğer kanseri, önlenebilir risk faktörlerine bağlı en fazla sayıda vakaya sahipti. Bunun baş sorumlusu da sigaraydı.
 

Muhabir: Münevver Beyza Morgül