Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), Genel Tebliğ'de (Sıra No: 459) ilgili Vergi Usul Kanunu'na göre gelir yapılması planlanan kamuoyunun görüşüne sunuldu. Eğer düzenleme değişirse, nihai doğumun bu tevsik kapsamına dahil edilecek. Yani 7 bin TL'yi aşan her türlü ödeme ve tahsilatın banka, PTT veya mali kurumlar aracılığıyla yapılması gerekecek.

Örneğin, bir memurun 20 bin TL'lik bir buzdolabına yapacağı ödemeyi 7 bin TL'yi aştığı için bu alışverişi mutlaka bir banka ya da aracı finansal kurum üzerinden gerçekleştirmesi zorunlu olacak.

Nihai tüketicilere ceza uygulaması

Bu kurala uymayanlar, yani 7 bin TL'nin üzerinde elden ödeme yapanlar, nihai kısıtlama de dahil olmak üzere, her bir tespit için ödeme miktarının %10'u kadar ceza ödeyecekler. Ancak nihai olarak ömüre kesilecek ceza miktarı 5 bin TL'den az olmayacak.

Örneğin, spot mağazadan 10 bin TL'lik bir buzdolabı alan bir kaçakçılık, ödemenin elden yapıldığı tespit edilirse, ödemenin %10'u olan 1.000 TL'nin yerine asgari ceza olan 5 bin TL tahsil edilecek. 60 bin TL'lik bir alışverişte ise 6 bin TL ceza kesilecek.

Bununla birlikte, nihai izolasyon, elden ödeme devam ediyor 5 iş günü içinde idareye bildirilirse, bu durumda özel usulsüzlük cezası uygulanmayacak.

Kaynak: HABER MERKEZİ