Yetkililer, Kanada'da hızla yayılan ve milli park civarındaki 25.000 kişinin kaçmasına neden olan orman yangınının, Jasper kasabasına sıçradığını ve yapıların neredeyse yarısını yok ettiğini söyledi. Hafta başında tatil beldesinin ve komşu milli parkın tahliye edilmesinin ardından henüz herhangi bir yaralanma bildirilmedi. Ancak Jasper Belediye Başkanı Richard Ireland, kasabanın internet sitesinde yayınladığı mesajda yangının bölgeyi harap ettiğini söyledi.

FARKLI YERE GİDİLEBİLİR

Kasabadaki yapıların yüzde 30 ila 50'sinin potansiyel olarak hasar gördüğü kaydedildi. Yeniden inşa ve daha da vahimi farklı bir bölgeye taşınmak gerekebilir. Kartpostallık bir dağ kasabası olan Jasper; yürüyüş, kayak, kano ve bisiklet ile ünlüydü.

Jasper Milli Parkı tarafından yayınlanan bu fotoğrafta, 24 Temmuz 2024 Çarşamba günü Kanada'nın Alberta eyaletine bağlı Jasper yakınlarında çıkan bir orman yangınından yükselen duman görülüyor. (Jasper Milli Parkı/The Canadian Press aracılığıyla AP)

BİRÇOK HAYVANIN EVİYDİ

Ayrıca geyik, dağ keçisi, puma, vaşak, kara ayı ve boz ayı gibi düzinelerce türe de ev sahipliği yapmaktadır. Yetkililer daha sonra hastane, okullar ve atık su arıtma tesisi de dahil olmak üzere tüm kritik alt yapının korunduğunu söyledi.

KÖPRÜLER DE HASAR GÖRDÜ

En önemli yapısal tahribatın kasabanın batı tarafında yoğunlaştığını söylediler. Kasabanın etrafındaki ve parkın genelindeki bazı köprüler de hasar gördü. Jasper ve komşu Jasper Milli Parkı, hem kuzeyden hem de güneyden gelen yangınların tehdidi altındaydı. 5.000 daimi sakin ile 20.000 ziyaretçi, yangınların boyutu arttığında pazartesi ve salı günü bölgeyi terk etmek zorunda kaldı.
 

Muhabir: ERAYCAN ERGİNBAŞ