Havada inanılmaz bir olay yaşandı. Top Gun gösterisinde bir savaş uçağı hakimiyeti kaybederek önce yere çakıldı ardından pisste sektikten sonra havada patladı. Patlamadan kıl payı kurtulan ve paraşütle atlayan pilotlar ölü bir şekilde nehirde bulundu.

9 Mayıs'ta çekilen dramatik görüntüler, Yakovlev Yak-130'un Bangladeş'in Chittagong kentinde asfaltı sürttüğünü gösteriyor. Pilotların alçak irtifada üç dönüş yapmaya çalıştığı fakat tehlikeli numaranın ters gittiği bildirildi.

Rus yapımı uçağın tekrar yerden kaldırılırken alevler içinde kaldığı görülüyor. Başka bir klipte, jetin gökyüzünden serbestçe düşüp aşağıdaki suya dalarken arka kısmından çıkan duman ve kıvılcımlar görülüyor .

Videonun bir noktasında jetin patlayarak ateş topuna dönüşmesinin ardından gövde parçalarının düştüğü görülebiliyordu. İki pilot kendilerini uçaktan dışarı attılar ve güvenli bir yere paraşütle atlamış gibi göründüler.

Yerel balıkçılar tarafından Karnaphuli Nehri'nde canlı olarak keşfedildikleri ve hava kuvvetleri ve donanma üyeleri tarafından kurtarıldığı bildirildi. Pilot Muhammad Asim Jawad (32) ve yardımcı pilot Kanat Komutanı Sohan Hasan Khan yaralı olarak hastaneye kaldırıldı. Pilotların, yakın bir tehlikeyle karşı karşıya kaldıkları için uçağı nüfusun yoğun olduğu bölgelerden uzaklaştırdığını belirttiler.

Ancak trajik olayın görüntüleri, jetin düşmeden birkaç dakika önce havada dönerek hareket ettiğini gösterdiği için bu iddialarla çelişiyor gibi görünüyor. Top Gun tarzı gösterinin, uçağın yere çok yakın uçması nedeniyle asfalta çarpmasına neden olduğu iddia edildi.

DailyMail'e şunları söylediler : "Pist alanından yakın zamanda elde edilen CCTV görüntüleri, BAF'ın bu iddiasıyla çelişiyor; uçağın tehlikeli derecede düşük bir irtifada ardı ardına üç kanatçık dönüşü gerçekleştirmeye çalıştığı ve bu süreçte neredeyse pistle çarpıştığı tüyler ürpertici bir sekans sergiliyor.

"19. saniyede, yavaşlatılmış bir analiz, geri dönerken ve havaya uçarken uçağın parçalarının koptuğunu gösteriyor.

"Videoda da görüldüğü üzere, takip eden kritik anlarda motor alevler içinde kaldı ve siyah duman yaydı.

"Baskı altında olağanüstü bir beceri sergileyen iki pilot, yanan jetten atlamayı başardı.

"Vücuda muazzam bir g-kuvveti uyguladığı bilinen bir prosedür olan fırlatma, genellikle geçici bilinç kaybıyla sonuçlanır."

Jawad arkasında karısını, iki küçük oğlunu ve bir kızını bırakıyor.

Cuma günü Hava Kuvvetleri mensuplarının tabutunu geçit töreni alanında taşıması sırasında şeref kıtası eşliğinde düzenlenen törenle toprağa verildi.

Muhabir: ERAYCAN ERGİNBAŞ