Brent petrolün varil fiyatı, Suudi Arabistan ve Rusya'nın Ekim ayında da arz kesintilerine devam edeceği endişeleriyle, geçen yıl Kasım ayından bu yana en yüksek seviye olan 88,92 doları gördü.

Cuma günü 84,48 dolardan kapanan Brent petrolünün varil fiyatı, bugün %5,2'lik bir artışla 88,92 dolar seviyesinden kapanarak geçen haftaya göre önemli bir yükseliş kaydetti. Bu sayede, Kasım ayından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Aynı dönemde Batı Teksas türü ham petrolün varili de %7,7'lik bir artışla haftayı 86,05 dolar seviyesinde tamamladı.

benzin-7

FİYATLAR NEDEN YÜKSELDİ?

Petrol fiyatlarındaki yükseliş, Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak'ın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı toplantı sonrası yaptığı açıklamada, OPEC+ grubunun yeni bir petrol arz kesintisi anlaşması yapmaya hazırlandığını duyurmasıyla tetiklendi. Bu anlaşma ile Suudi Arabistan ve Rusya'nın gönüllü olarak petrol üretim kesintisine ekimde de devam edeceği beklentileri, petrol fiyatlarını artırdı.

Suudi Arabistan, Temmuz ayında başlattığı ve Ağustos'ta uzattığı günlük 1 milyon varil petrol kesintisi uygulamasını, eylül ayını kapsayacak şekilde bir kez daha uzatma kararı almıştı.

Ağustos ayında petrol ihracatını günlük 500 bin varil azaltan Rusya ise gönüllü olarak petrol ihracat kesintilerine devam edeceğini ve Eylül ayında günlük 300 bin varillik bir kesintiye gidileceğini açıklamıştı. Bu gelişmeler, petrol arzının sınırlı kalacağı beklentisiyle fiyatların yükselmesine neden oldu.

benzin-WK7c_cover

Öte yandan, ABD'de iş gücü piyasasındaki yavaşlama belirtileri, ABD Merkez Bankası Fed'in yılın geri kalanında faiz artırımına gitmeyeceği öngörülerini güçlendirmesi bakımından petrol fiyatlarını desteklemektedir.

ABD Çalışma Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre, Ağustos ayında tarım dışı istihdam 187 bin artışla beklentilerin üzerinde gerçekleşti, ancak işsizlik oranı yüzde 3,8 ile Şubat 2022'den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Analizciler, ABD'de tarım dışı istihdamın beklentileri aşmasına rağmen işsizlik oranındaki yükselişin istihdam piyasasında hala yavaşlama belirtileri olduğunu vurgulayarak, Fed'in faiz artırım döngüsünün sona ermiş olabileceği ihtimalinin hala güçlü olduğunu belirtmektedirler.

BENZIN (1)

Petrol fiyatlarındaki artışa rağmen, dolar/TL kuru gerilediği için dün benzin fiyatlarında 4 ay aradan sonra ilk kez indirim gerçekleşti. Motorin grubunda ise Mayıs ayının sonundan itibaren geçen haftalarda toplamda 1,52'lik bir indirim yapılmıştı.

Haber merkezi

Editör: Eray Erginbaş