Aile hekimliklerinin, vatandaşların temel sağlık ihtiyaçlarını karşılamada kritik bir rol üstlendiğini vurgulayan hastalar, yeni düzenlemelerin aile hekimleri üzerinde ağır bir yük oluşturduğunu ve vatandaşları da mağdur ettiğini ifade ettiler. “Bu düzenlemeler sağlık hizmetlerini sekteye uğratacak. Bizleri de mağdur edecek. Aile hekimlerimize destek olmalıyız” diyerek memnuniyetsizliklerini dile getirdiler.
YANLARINDAYIZ
Eylemin önemine dikkat çeken vatandaşlardan biri, “Bu merkezler olmasa sağlık sistemimiz çöker. Aile hekimleri, sadece bir doktor değil, aynı zamanda danışmanımız ve yol göstericimiz. Haklı mücadelelerinde yanlarındayız” dedi.
SÜREKLİ HASTANEYE GİDEMEM
Bir başka vatandaş ise, yaşanan gelişmeler karşısındaki tepkisini şöyle dile getirdi: "Aile hekimlerimiz, mahallemizde en kolay ulaşabildiğimiz sağlık çalışanları. Engelli hastam var. Sürekli hastaneye gidemem. Bu sistemle onların üzerindeki baskı artacak, bizler de hizmet alamayacağız."
İSTİFALAR CEBE GİRDİ, SAĞLIK SİSTEMİ KRİZDE
ŞOK Gazetesine açıklama yapan Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN) Genel Başkanı Dr. Ahmet Kandemir, mevcut ‘Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği’nin sağlık sisteminde ciddi bir krizi derinleştireceğini belirtti. Kandemir, “Binlerce aile hekimi, ebe, hemşire ve sağlık çalışanı istifa etmeye hazır. Bu yönetmelik sağlıkta şiddeti artıracak ve nitelikli hizmetin önüne geçecek” dedi.
(AHESEN) Genel Başkanı Dr. Ahmet Kandemir
BAKANLIĞA ÇAĞRI
Aile sağlığı merkezlerinin kriz anlarında başarıyla hizmet verdiğini hatırlatan Kandemir, sistemin doğru işletilmesi halinde sağlık sorunlarının %80-85’inin çözülebileceğini söyledi. Ancak artan iş yükü ve yetersiz düzenlemeler nedeniyle temel sağlık hizmetlerine erişimin zorlaştığını belirtti. Eylemin hem sağlık çalışanlarının haklarını hem de halkın sağlığını korumak için yapıldığını vurguladı. AHESEN, Sağlık Bakanlığı’na, sağlık çalışanlarının meslek onuruna uygun koşullar sağlanması ve vatandaş odaklı sürdürülebilir bir düzenleme yapılması çağrısında bulundu.