Ortodonti Uzmanı Diş Hekimi Özlem Aylıkçı, çene eklemi hastalıkları ile ilgili yaptığı açıklamada, son derece önemli konulara değindi. Çene eklemi rahatsızlıklarının çene ve yüz kaslarınızı da içerdiğini söyleyen Aylıkçı, “İki kulağımızın hemen önünde yer alan, alt çenenin kafa kemikleri ile birleştiği kısımdaki problemlerden kaynaklanır” dedi. Çene eklemi alt çenenin hareket etmesini, bu hareket sayesinde konuşmayı, yutkunmayı ve besinlerin çiğnenmesini sağladığını belirten Aylıkçı, çene eklemi hastalıklarının kimi zaman çok ağrılı olabildiğini söyledi. Çene eklemi hastalığının ağızın açabilme kapasitesinin azalmasına, yeme ve konuşma gibi fonksiyonlarının bozulmasına neden olduğunu ifade eden Aylıkçı, “Ağzınızı açtığınızda ‘tak tak’ şeklinde, ‘klik’ şeklinde ya da sürtünme şeklinde bir ses gelmesi durumunda ağrınız olmasa bile bir eklem sorununa işaret eder. Eklem sorunları tedavi edilmezse ilerleyerek devam edecektir” diye konuştu.
Aylıkçı, eklem sorunları ile ilişkili baş ağrısının sıklıkla tansiyonun neden olduğu baş ağrısı ile karıştırıldığını, genelde alın ve şakaklarda hissedildiğini, bazen başın tepesinde ani bir ağrı şeklinde de olabildiğini anlattı.
Kimler risk altında?
Diş Hekimi Aylıkçı, kimlerin risk altında olduğunu da söyledi:
Eğer kadınsanız erkeklere oranla çene eklemi hastalığı riskiniz daha fazladır. En sık 20-40 yaş arası erişkinlerde görülür. Bunlar dışında; çene eklemi bölgesinde eklem romatizması varsa
Alt ve üst çene arasında kapanış bozukluğu varsa, çok fazla diş gıcırdatma varsa, genel stres düzeyiniz yüksekse, buna bağlı diş sıkma alışkanlığınız varsa çene ekleminde aşırı yük, yüz kaslarında gerginlik ve ağrı oluşur. Bu durumda çene eklemi hastalığınızın olması riski yüksektir.
Çene ekleminde rahatsızlık olduğunu nasıl anlarsınız?
Aylıkçı, belirtilerin çok kısa bir sürede ya da yıllar içinde oluşabildiğini, yemek yemekte zorlanılması, çene kilitlenmesi, kulakların ön kısmında ve yüz kaslarında şiddetli ağrıların olması, ağzın kapatılamadığı, ya da kapalı kaldığı açılamadığı durumların yaşanması, çene ekleminden açma kapama sırasında ses gelmesi durumunda eklem rahatsızlığı ilerlemiş ve bir hekimden yardım alınması gerektiğinin göstergesi olduğunu vurguladı.
Sıkça görülen belirtiler
Ortodonti Uzmanı Diş Hekimi Özlem Aylıkçı, görülen belirtileri de tek taraflı ya da çift taraflı olarak sıraladı:
Ağrılı ve çok yorgun yüz kasları
Ağzınızın açık ya da kapalı kalması ve o şekilde kilitlenmesi
Çiğnediğinizde ya da açıp kapattığınızda çene ekleminizden ses gelmesi
Çiğnediğinizde ya da ağzınızı çok açtığınızda ağız, çene, boyun ve omuzları da içeren tüm bölgede ağrı
Çene eklemi problemleri yemek yemeyi etkiler mi?
Eklem problemleri yemek yemeyi zor ve ağrılı hale getirebilir. O nedenle eklem probleminiz varsa daha yumuşak gıdalara yönelmek iyi bir fikir olabilir. Çok sert ve yapışkan gıdalar ağrılarınızı şiddetlendirebilir.
Eğer eklem ağrılarınız ağzınızı açmanızı engelliyorsa sandviç ve burger gibi büyük yiyecekleri ısırmak zor olacaktır. Bu durumda yiyeceği küçük parçalara bölmek size yardımcı olur.
Aylıkçı, “Omega 3 den zengin balıklara ve koyu yeşil yapraklı, lifli sebzelere sofranızda ne kadar çok yer verirseniz ağrılarınız o kadar hafifler. Bol vitaminli besinlere ağırlık vermelisiniz, özellikle magnezyum, C vitamini ve E vitamini eksiklikleri eklem problemlerini şiddetlendirebilir” ifadelerini kullandı.
Çene eklemi rahatsızlıklarından korunmak için neler yapılabilir?
Aslında eklem hastalıklarından korunmak için yapabileceğimiz ilk şey yukarıda bahsettiğim risk faktörlerine odaklanmak. Eğer geceleri diş sıkma veya gıcırdatma alışkanlığınız varsa gece plağı kullanmak eklem hastalığı oluşumuna karşı sizi koruyabilir. Bu amaçla doktorunuzdan yardım alabilirsiniz. Eğer fazla stres altındaysanız, stres yönetimi üzerine çalışabilir, stresinizi azaltmak için çalışabilir ve kaslarınızı gevşetme yöntemleri öğrenebilirsiniz. Alt ve üst çene arasında çene eklemini etkileyebilecek kapanış bozukluğu varsa, öncelikle mutlaka ortodontistinizden fikir alarak kapanışın düzeltilmesine yönelik ortodontik tedavi görmelisiniz. Tedavi sonrası düzgün kapanan dişler çene ekleminize iletilen yükü azaltacak ve eklem rahatsızlığınızın ilerlemesini engelleyecektir.
Eğer risk altındaysanız fazla sakız çiğnemekten de kaçınmalısınız çünkü sakız çiğnemek çene ekleminizde fazla yük oluşturur.