Haziran ayında onlarca muhalif destekçinin tutuklanmasıyla ilgili olarak, mahkeme dışında protesto gösterisi yaptıkları iddiasıyla Robson Chere, Namatai Kwekweza ve Samuel Gwenzi'ye kamu düzenini bozma suçlaması yöneltildi.

KAÇMA OLASILIKLARI YÜKSEK

Zimbabve İnsan Hakları Avukatları'na (ZLHR) göre; hakim, bu kişilerin kaçma olasılıklarının yüksek olduğuna, başka suçlar işleyebileceklerine ve kamuoyunda umutsuzluğa yol açabileceklerine hükmetti. Kefaletle serbest bırakılma talepleri reddedildi.

AVUKATI GÖREMEDİLER

Üçlüyü temsil eden avukat, kendisine ulaşmalarına izin verilmeden saatlerce gözaltında tutulduklarını ve tutuklandıktan kısa bir süre sonra işkenceye maruz kaldıklarını söyledi. Üçlü, bir konferansa katılmak üzere Zimbabve'nin tatil beldesi Victoria Falls'a doğru yola çıktıklarında iç hatlar uçağından indirilmişti.

KANLAR İÇİNDE YÜRÜDÜ

Öğretmenler sendikasının lideri olan Bay Chere, bu ayın başlarında ilk mahkeme duruşmasında kanlı giysilerle ve acı içinde topallayarak yürüyordu. Kadın hakları savunucusu Bayan Kwekweza, iddia edilen suçun işlendiği sırada ülkede bile olmadığını söyledi. Avukatı, sorgusu sırasında ağzına bir bot sokulduğunu iddia etti.

TEHDİT ETTİLER

Yerel meclis üyesi ve insan hakları aktivisti olan Bay Gwenzi'yi sorgulayan kişilerin, ailesine zarar vermekle tehdit ettiği belirtildi. BM tarafından atanan insan hakları uzmanları, grubun derhal serbest bırakılması ve haklarındaki tüm suçlamaların düşürülmesi çağrısında bulundu.

160'TAN FAZLA KİŞİ

İnsan hakları grupları, Zimbabve yetkilileri tarafından haziran ortasından bu yana 160'tan fazla kişinin tutuklandığını bildirdi. Bunların içinde muhalif siyasetçilerin, aktivistlerin ve sendika liderlerinin de bulunduğu belirtildi.

Muhabir: Münevver Beyza Morgül