Gün içinde sürekli olarak bir şeyler tükettiğimizi dile getiren Çelik, özellikle şekerli ve karbonhidrat içeren gıdaların dişlerde çürümeye yol açtığını ifade etti.

Kovid-19 sürecinde ağız ve diş sağlığına dikkat edilmesi uyarısı

Diş Hekimi Çelik: “Şekerli yiyecek ve içecekler, karbonhidrat, protein ve yağlı gıdalar diş sağlığını da direkt olarak etkiliyor. Sabah uyandığımızda tükürük salgısının hızı ve miktarı azalıyor. Tükürüğün hem antibakteriyel hem de yıkama görevi bulunuyor. Çürük oluşumu da tükürük salgısının azalması ve hızının azalmasıyla beraber daha da artıyor. Bu nedenle sabah uyandığınızda eğer kahvaltı yapıyorsanız kahvaltıdan sonra, bir şey yemiyorsanız da uyandıktan sonra dişlerin fırçalanması gerekiyor”dedi.

Kaliteli bir uyku için ağız ve diş sağlığı bakımı önem taşıyor

DOĞRU DİŞ FIRÇASI SEÇİMİ ÖNEMLİ

Doğru diş fırçası seçiminin de önemli olduğunu vurgulayan Diş Hekimi Cennet Tuncer Çelik “Hastalarımız bize ulaştığı zaman önce ağız içi muayenesini yapıyoruz. Hastaların diş etinin biyotipi ve kalınlığına göre diş fırçası seçimi de değişiyor. Diş etinin durumuna bakıyoruz. Herhangi bir enflamasyon var mı diş kontakları nasıl bunlara bakıyoruz. İnce veya kalın uçlu bir fırça mı kullanmalı karar veriyoruz. Dişlerinizin ve diş etlerinizin temizliği için en iyi diş fırçası yumuşak, ucu yuvarlatılmış kılları olanlardır. Eğer diş kontakları çok sıkıysa veya protez diş kullanıyorsa ara yüz fırçaları da öneriyoruz. Sabah ,öğlen ve mutlaka yatmadan önce dişlerimizin fırçalanmasını öneriyoruz.. Mümkünse diş fırçalamanın yanı sıra belli markaların içinde florür bulunan ağız gargaraları ve diş ipi kullanılması da gerekiyor” diye konuştu.

Diş Hekimi Cennet Tuncer Çelik son olarak şunları söyledi: “Diş hekimi muayenesi normal şartlarda 6 ayda bir gerçekleştirilmelidir. Yani herhangi bir probleminiz yok ise senede 2 kere mutlaka diş hekiminizi ziyaret etmelisiniz”

Kaynak: HABER MERKEZİ