Afrika'nın dört bir yanından 18-22 yaş aralığındaki yaklaşık 200 kadın, Ukrayna'ya gönderilecek binlerce İran yapımı saldırı uçağının montajında ​​görev alacak Rus meslek öğrencileriyle birlikte bir fabrikada çalışmak üzere işe alındı.

GÖZETİM ALTINDA

Associated Press'e konuşan bazı kadınlar, bunun bir "çalışma-öğrenme" programı olacağını düşündüklerini kaydetti. Ancak sürekli gözetim altında uzun saatler çalıştıklarını, ücretler ve eğitim alanları konusunda tutulmayan vaatlerde bulunulduğunu ve ciltlerine bazı yakıcı kimyasalların bulaştığını anlattılar.

ANLAŞMA YAPILDI

Moskova'nın yaklaşık 1.000 kilometre doğusundaki Alabuga'daki tesisin uydu görüntüleri çekilmişti. Rusya ve İran, Ukrayna savaşının başlamasının ardından 2022 yılında 1.7 milyar dolarlık bir anlaşma imzaladı. Moskova aynı yılın ilerleyen dönemlerinde İran'dan insansız hava aracı ithalatına başladı.

TESİS GENİŞLİYOR

Uydu görüntüleri Alabuga'daki tesisin hızla genişlediğini gösteriyor. Bazı belgelere ve Washington merkezli Bilim ve Uluslararası Güvenlik Enstitüsü'ne göre, 2025 yılına kadar yılda 6.000 İHA üretilmesi planlanıyor.

Muhabir: Öznur Demirbey