Afrika'nın ikiye bölünmesi; bir bilimkurgu romanının konusu değil... Milyonlarca yıl boyunca Afrika'nın sınırlarını yeniden şekillendirecek, yeni bir okyanusun doğuşuna yol açabilecek gerçek ve devam eden bir süreçtir. Afar bölgesinden Mozambik'e kadar uzanan Büyük Rift Vadisi, nefes kesen manzaralar sunuyor ve gezegenimizi şekillendiren güçleri anlama açısından büyük önem taşıyor.

ZIT YÖNE GİDİYORLAR

Bu alan, yakın zamanda Kenya'nın güneybatısında büyük bir çatlak aniden ortaya çıktığı için dikkat çekmiştir. Rift, birbirinden uzaklaşan tektonik plakaların başlıca örneğidir. Afrika plakası artık iki ayrı varlık gibi görünmektedir: Somali tektonik plakası ve daha büyük Nubian tektonik plakası... Bu plakalar zıt yönlerde hareket etmektedir.

KIYI ŞERİTLERİ OLUŞABİLİR!

Bu tektonik aktivite yalnızca Dünya'da yeni bir okyanusunun oluşumuna katkıda bulunmakla kalmıyor. Aynı zamanda Doğu Afrika coğrafyasını da yeniden şekillendiriyor. Eğer Nubian ve Somali levhaları kaymaya devam ederse, Uganda ve Zambiya gibi ülkeler gelecekte kendi kıyı şeritlerine sahip olabilir.

MİLYONLARCA YIL SÜRECEK

Son jeolojik araştırmalar ve uydu görüntüleri, Afrika kıtasının yavaş ama istikrarlı bölünmesine dair ikna edici kanıtlar sağladı. Ancak ayrılma sürecinin tamamlanmasının milyonlarca yıl sürmesi bekleniyor. Levhalar yılda ortalama 7 milimetre oranında uzaklaşıyor. Yarık şu anda deniz seviyesinin üzerinde olsa da, zamanla genişleyecek ve kabuk incelip batacaktır.

Muhabir: Tamer Ayeri