Çin'in resmi haber ajansı Xinhua, ülkenin en üst düzey yasama organının, emeklilik yaşını yükseltme önerisini onayladığını duyurdu. Bu, küçülen iş gücünün yarattığı ekonomik baskıyla başa çıkmak için onlarca yıllık yasaların elden geçirilmesini hızlandırdı.

Emeklilerimize Bu Sartlar Reva Mi H1448928 11
YAŞAM SÜRESİ UZADI


Çin'in emeklilik yaşları şu anda küresel ölçekte en düşük seviyelerden biri... Ülkede yaşam beklentisi, 1960'ta yaklaşık 44 yıldan 2021 itibarıyla 78 yıla çıktı. 2050'ye kadar 80 yılı aşması öngörülüyor. Bu nedenle reform acildi. Aynı zamanda yaşlıları desteklemek için gereken çalışan nüfus da azalıyor.

Emekli 10 3 33
15 YIL BOYUNCA


Erkekler için emeklilik yaşı 60'tan 63'e, beyaz yakalı kadınlar için 55'ten 58'e, mavi yakalı kadınlar için ise 50'den 55'e çıkarılacak. Değişikliklerin 1 Ocak 2025'te yürürlüğe girmesi ve 15 yıllık bir süre boyunca uygulanması planlanıyor.

Emekli 11 3 46
İYİ KARŞILANMADI


İnsanların daha uzun süre çalışmasıyla, birçok Çin eyaletinin zaten büyük açıklardan dolayı sarsılmış olması nedeniyle emeklilik bütçeleri üzerindeki baskıyı hafifletmesi planlanıyor. Ancak halk bu kararı hiç de iyi karşılamadı! Birçok vatandaş, şikayetlerini dile getirdi.


BEYAZ VE MAVİ FARKI NE?


Beyaz yakalılar genel olarak ofis ortamlarında çalışır. Mavi yakalılar ise işin koşullarına bağlı olarak şantiye, fabrika, depo, tekstil ya da tamirci dükkanı gibi yerlerde hizmet verir.
 

Muhabir: MÜNEVVER BEYZA MORGİL