Kaliforniya'da yaşayan terapist Kati Morton, "En büyük kız çocuğu sendromunun" göstergesi olabilecek işaretleri sıraladı. Bunlar arasında yoğun bir ailevi sorumluluk duygusu, insanları memnun etme eğilimleri, kardeşlere ve ebeveynlere karşı kırgınlık ve kızgınlık gösterildi.

Morton, "En büyük kız çocuğu sendromu, bilimsel bir tanı değil. İnsanlar konuyla ilgili kanıt olmadığını söyleyecek. Bazıları ise buna katılacak. Ancak burada birçok örnekteki benzer davranışları gözlemledim. Ailenin en büyük kız çocuğu genellikle kardeşlerine karşı daha korumacı ve kısıtlayıcı davranabiliyor" şeklinde konuştu.

IQ KONUSUNDA AVANTAJLILAR

Konuyla ilgili bazı kalıplaşmış yargılar var. Örneğin ilk çocukların güvenilir ve başarılı olduğunu inanılıyor. Ortancalar sosyal ve asi olarak görülüyor. En küçükler ise büyüleyice ve manipülatif olarak tanımlanıyor. Ancak bunlar kanıtlanabilmiş değil.

2015 yılında Almanya, Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri'nde 20.000'den fazla kişiyi inceleyen bir araştırma, doğum sırası ile kişilik özellikleri arasında hiçbir bağlantı bulamadı. Ancak araştırmacılar, daha büyük çocukların IQ konusunda hafif bir avantaja sahip olduğunu gözlemledi.

Kaynak: HABER MERKEZİ