ABD'nin Japonya Büyükelçisi Rahm Emanuel, Okinawa'da Amerikalı askerler tarafından işlendiği iddia edilen iki cinsel saldırı vakasından duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Olay geçen ayın sonlarında patlak vermişti. İki Amerikalı askerin aylar önce cinsel saldırı suçlamasıyla yargılandığı yönündeki haberlerin ardından büyük bir tepki ortaya çıkmıştı.

FAZLA AYRINTI YAYINLANMADI

Her iki vaka da ilk olarak haziran ayının sonlarında yerel medyada duyuruldu. Mart ayında yapılan bir tutuklamada, ABD Hava Kuvvetleri'nden bir asker, küçük yaştaki bir çocuğun kaçırılması ve cinsel saldırıyla suçlandı. Mayıs ayında da bir ABD Deniz Piyadesi, yaralanmayla sonuçlanan tecavüz girişimi suçlamasıyla tutuklandı. Mağdurlar hakkında fazla ayrıntı yayınlanmadı.

İNSANİ DÜZEYDE PİŞMANLIK

Japonya'da Okinawa polisi, mağdurlarla ilgili gizlilik kaygıları nedeniyle vakaları duyurmadıklarını söyledi. Vakalar, birçok Okinawalıya, 1995'te üç ABD askerinin 12 yaşında bir kıza tecavüz etmesini hatırlatıyor. Bu durum, bölgedeki ABD varlığına karşı büyük protestoları tetikledi. Büyükelçi Rahm Emanuel, "Davalar devam ediyor. Bu sebeple suçlar ispat edilmeden özür dileyemem ama bu durum pişmanlık duygunuzu insani düzeyde ifade edemeyeceğiniz anlamına gelmez" dedi.

TRUMP: BİR İŞE YARAMIYOR

"Daha iyisini yapmalıyız" diyen Donald Trump ise ABD Ordusu'nun; askerlerin eğitimi ve öğretimi için uyguladığı standartların ve protokollerin "işe yaramadığını" belirtti. İkili güvenlik anlaşması kapsamında Japonya'da yaklaşık 50 bin ABD askeri konuşlandırılmış durumda. Bu askerlerin yaklaşık yarısı Okinawa'da bulunuyor. Okinawa sakinleri uzun zamandır yoğun ABD askeri varlığı ve bununla bağlantılı kazalar, suç ve gürültüden şikâyetçi.

Kaynak: HABER MERKEZİ