ABD'de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), ekimde aylık bazda değişim göstermezken, yıllık bazda yüzde 3,2 artış kaydetti. Beklenti ise aylık yüzde 0,1 ve yıllık yüzde 3,3 artması yönündeydi. Ülkede yıllık enflasyon geçen ay yüzde 3,7 seviyesindeydi.

Değişken enerji ve gıda fiyatlarını içermeyen çekirdek TÜFE de ekimde aylık yüzde 0,2 yükseldi. Bu dönemde yıllık yüzde 4 olan çekirdek enflasyon, 2 yılın en düşük seviyesini kaydetti.

Söz konusu verilerin ardından piyasalarda oynaklığın artması dikkati çekerken, para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed'in aralık toplantısında faizi sabit bırakacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Bununla birlikte Fed'in gelecek yıl haziran ayı itibarıyla faiz indirimlerine başlayacağına yönelik tahminler güç kazanıyor.

Fed yetkililerinin para politikasına yönelik açıklamaları da takip edilirken, yetkililer TÜFE'nin gerilediğini gösteren son verileri memnuniyetle karşılarken, bankanın yüzde 2 hedefine ulaşmadan önce hala gidilecek yolu olduğuna da değindi.

Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin, enflasyonun yüzde 2'ye doğru düzgün bir seyir izleyeceğine ikna olmadığını, talebi ve enflasyonu frenlemek için daha fazla şey yapılması gerekmesinden korktuğunu söyledi.

Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee de enflasyondaki ilerlemenin devam ettiğini, ekonomik büyümenin güçlü olduğunu ve iş gücü piyasaları canlı olduğunu, Fed'in yüzde 2'lik enflasyon hedefine ulaşması için hala kat etmesi gereken yol olduğunu kaydetti.

Söz konusu gelişmelerin ardından ABD 10 yıllık tahvil faizi 19 baz puan gerileyerek günü yüzde 4,44'ten tamamlarken, dolar endeksi de yüzde 1,5 azalışla 104,05 seviyesine inerek yaklaşık son bir yılın en güçlü düşüşünü gösterdi. Dolar endeksi şu sıralarda önceki kapanışının hemen üzerinde bulunuyor.

Kaynak: AA