Colorado halk sağlığı yetkilileri, Pueblo County sakinlerinden birinde veba vakası tespit edildiğini doğruladı. Veba çok nadir görülen bir hastalıktır. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'ne göre; her yıl ortalama yedi insan veba vakası bildirilmektedir. Hastalık Orta Çağ'da Avrupa'da milyonlarca insanın ölümüne neden olmuşken, günümüzde özellikle New Mexico, Arizona ve Colorado'da olmak üzere ABD'nin güneybatısındaki kırsal kesimlerde nadir görülen bir hastalık nedeni haline geldi.

AFRİKA VE ASYA'DA

Son birkaç yılda Afrika ve Asya'nın bazı bölgelerinde de vakalar bildirildi. Potansiyel olarak yaşamı tehdit eden bir hastalık olan veba, Yersinia pestis bakterisinden kaynaklanır. Pueblo Halk Sağlığı Departmanına göre; genellikle enfekte bir kemirgen piresinin ısırmasıyla veya enfekte bir hayvana dokunarak insanlara geçer.

DERHAL UYGULANMALI

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'ne (CDC) göre; semptomlar arasında ani ateş, titreme, şiddetli baş ağrısı, kas ağrıları, şişmiş lenf düğümleri, mide bulantısı ve kusma yer alıyor. Veba, antibiyotiklerle tedavi edilebilir; ancak ciddi bir hastalık veya ölümü önlemek için bunların derhal uygulanması gerekir.

ÖNLEMLER BELLİ

Sağlık yetkilileri, veba belirtileri gösteren kişilerin derhal tıbbi yardım almaları çağrısında bulundu. Sağlık yetkilileri, enfeksiyondan uzak durmak için insanların ölü hayvanlarla temastan kaçınma, evcil hayvanları düzenli olarak pirelere karşı tedavi etme, evde ve çevresinde kemirgenlerin üreyebileceği yerleri ortadan kaldırma gibi önlemler almasını öneriyor.

Muhabir: Lila Okyanus