ABD Savcılığı, İstanbul'da kullandığı araçla çarptığı ve ölümüne neden olduğu Oğuz Murat Aci'nin ardından annesi Eylem Tok ile birlikte ABD'ye kaçan Timur Cihantimur'un Türkiye'ye iadesini talep etti. Cihantimur'un ABD'de yakalanarak tutuklu yargılanması sürecinde, savcılık, iade kararının ABD Dışişleri Bakanlığı’na sunulmasını istedi.

Savcılıktan İade İçin Yasal Süreç

VOA Türkçe'den Can Kamiloğlu'nun aktardığına göre, Massachusetts Eyalet Bölge Başsavcısı Vekili Joshua Levy, Cihantimur’un mahkemeye sunduğu dilekçede, sanığın Türkiye’ye iadesiyle ilgili kararın yapılacak duruşma öncesinde alınmasını talep etti. Levy, mahkemeden, Cihantimur'un "taksirle öldürme ve yaralanmaya neden olma" suçundan iki ülke arasındaki anlaşmaya göre Türkiye'ye iade edilebilir olduğunu tasdik etmesini istedi.

Son İade Duruşması ve Yasal Gereklilikler

Savcılık, Cihantimur'la ilgili yapılacak son bir iade duruşmasının ardından Türkiye’nin iade için sunduğu delillerin değerlendirilmesini ve ABD hukukunda tanımlanan yasal gerekliliklerin yerine getirilip getirilmediğinin belirlenmesini gerektiğini belirtti. Ayrıca, Cihantimur’un avukatlarının davanın düşürülmesi talebine itiraz edildiği ve yeniden tahliye talebinde bulunulduğu bildirildi.

Ne Olmuştu?

İstanbul'un Eyüpsultan ilçesinde, 17 yaşındaki Timur Cihantimur, ATV motorunu emniyet şeridinde kontrol eden bir gruba çarptı ve bu kaza sonucu bir kişinin ölümüne neden oldu. Olayın hemen ardından Cihantimur ve annesi Eylem Tok, Türkiye'den kaçtı. İki isim, ABD'de kazadan 106 gün sonra yakalandı ve tutuklandı.

Kaynak: VOA Türkçe