Piyasalarda kritik bir gün yaşanıyor. Küresel ekonomiler, ABD'nin enflasyon rakamları ve Federal Rezerv'in (Fed) faiz kararı üzerinde yoğunlaşmış durumda. Mayıs ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) rakamları, Fed'in faiz kararı öncesinde büyük bir önem arz ediyor. ABD'de TÜFE, Mayıs ayında yıllık bazda %3.3 arttı.

Ancak beklentilerin altında bir performans söz konusu. ABD Çalışma Bakanlığı'nın verilerine göre, tüketici fiyatları Mayıs ayında geçen yılın aynı dönemine göre %3.3 artış gösterdi. Piyasa beklentisi ise bir önceki ay %3.4 olan enflasyon artış hızının sabit kalacağı yönündeydi.

Aylık bazda ise tüketici fiyatlarında bir değişiklik kaydedilmedi. Piyasalar, bir önceki ay %0.3 olan artışın %0.1'e düşeceğini tahmin ediyorlardı.

Gıda ve enerji fiyatları dışarıda bırakılarak hesaplanan çekirdek enflasyon ise aylık bazda %0.2, yıllık bazda %3.4 olarak gerçekleşti. Analistler, çekirdek enflasyonun aylık bazda %0.3, yıllık bazda %3.5 artış göstereceği öngörüsünde bulunmuşlardı.

Ülkede enerji fiyatları aylık bazda %2.0 azalırken, yıllık bazda %3.7 artış gösterdi; gıda fiyatları ise aylık bazda %0.1, yıllık bazda %2.1 arttı. Reel ortalama haftalık kazançlar ise aynı dönemde %0.4'lük bir artış gösterdi.

Kaynak: HABER MERKEZİ