ABD; Çin ile Filipinler sahil güvenlik gemileri arasında yaşanan yeni bir çatışmanın ardından Çin'in "tehlikeli ve tırmandırıcı eylemlerini" kınadığını belirtti. Her iki ülke de birbirlerini, Güney Çin Denizi'nin tartışmalı sularında kasıtlı olarak diğerinin gemisine çarpmakla suçladı.


ÇİN DAHA UZAK


Olay, iki ülkenin de hak iddia ettiği ve dünyanın en kritik su yollarından birinde çatışma noktası haline gelen Sabina Sığlığı yakınlarında meydana geldi. Bölge Filipinlere 120, Çin'e ise 1013 kilometre uzakta bulunuyor.


ORTALIK KARIŞIK


Çin; Filipinler, Brunei, Malezya, Tayvan ve Vietnam'la gerginlik yaşıyor. Güney Çin Denizi'nin neredeyse tamamı üzerinde hak iddia ediyor. ABD bu olayda Filipinler'in yanında yer aldı.


KASITLI VURDULAR


ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, "Çin'e ait bir sahil güvenlik gemisi, Filipinler'in münhasır ekonomik bölgesinde (MEB) serbest dolaşım hakkını kullanan bir Filipin sahil güvenlik gemisine üç kez kasıtlı olarak çarptı. Bu olay gemiye zarar verdi ve gemideki mürettebatın güvenliğini tehlikeye attı" dedi.


ONLAR BİZE ÇARPTI


Sabina Sığlığı üzerindeki iddialarını kanıtlamak için Filipin Sahil Güvenliği, en büyük gemisi BRP Teresa Magbanua'yı nisan ayından bu yana orada demirliyor. Çin Sahil Güvenlik Sözcüsü Liu Dejun, Çin gemisine "kasıtlı olarak çarpanın" Filipin gemisi olduğunu iddia etti.

Muhabir: ERAYCAN ERGİNBAŞ