AB Komisyonu tarafından yapılan açıklamada, "Değişen jeopolitik bağlam, vizesiz seyahatle ilgili yeni zorlukları da beraberinde getiriyor. Dolayısıyla, AB'nin vizesiz seyahatin kötüye kullanılması durumlarını ele alabilecek yeteneklere sahip olması kritik bir öneme sahiptir" ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, bu tür durumlar için örnekler de sunularak, "AB'nin vize politikası ile uyumsuzluk nedeniyle artan düzensiz göç, vizesiz ülkelerdeki yatırımcıların vatandaşlık programlarına başvurması veya göçmenlerin devlet destekli girişimlerle teşvik edilmesi gibi karmaşık tehditler" vurgulandı.

Yeni kurallara göre, AB ülkeleri, vize serbestisi uygulamalarını askıya almak için daha geniş ve esnek gerekçeler sunabilecekler. AB, vizesiz seyahatin yürürlükte olduğu 60 ülkeden bazılarından düzensiz göçmen akışı yaşanması konusunda endişeli.

AB Komisyonunun içişlerinden sorumlu üyesi Ylva Johansson, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, geçen yıl vizesiz seyahat uygulamasının bulunduğu üçüncü ülkelerden yaklaşık 150 bin kişinin sığınma başvurusunda bulunduğunu belirterek, "Vizesiz seyahat böyle kötüye kullanılmamalıdır" dedi.

Kaynak: aa