Uluslararası Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı SAHA EXPO, İstanbul Fuar Merkezi'nde gerçekleştirilen açılış töreniyle kapılarını açtı. Fuara katılım gösteren çok sayıda yerli ve yabancı firma, sektörün son gelişmelerini sergileyerek işbirliği fırsatlarını değerlendirdi. 

Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar, Türk savunma sanayisinin gelişimi ve SAHA İstanbul’un hedefleri üzerine önemli açıklamalarda bulundu. Haluk Bayraktar, SAHA EXPO 2024 fuarı boyunca toplamda 6,2 milyar dolarlık anlaşmanın imzalanacağını duyurarak, bu anlaşmaların 4,6 milyar dolarlık kısmının ihracat sözleşmelerinden oluştuğunu ifade etti.

Açılışta konuşan BAYKAR Yönetim Kurulu Başkanı ve SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar, SAHA İstanbul'un Türk savunma ve havacılık sektöründeki önemine dikkat çekerek, 17 Mart 2015 tarihinde kurulan SAHA İstanbul’un hedeflerini anlattı. Bayraktar, “Amacımız yerlilik oranını artırmak, kritik teknolojileri ülkemize kazandırmak, uluslararası rekabet gücümüzü yükseltmek ve güçlü bir ekosistem oluşturmaktı. Bugün, 27'den bin 200'ü aşkın şirkete, 29 üniversiteye ve 45 şehre yayılmış bir ağa ulaştık” dedi.

Konuşmasında, SAHA İstanbul'un gücünün çeşitliliğinde yattığını vurgulayan Bayraktar, “52 farklı sektörden üyelerimiz, savunma ve havacılık ekosisteminin her halkasını tamamlıyor. Bu çeşitlilik, karşılaştığımız her zorluğa inovatif çözümler üretmemizi sağlıyor. Üye profilimize baktığımızda, KOBİ'lerden büyük şirketlere, üniversitelerden kamu kurumlarına kadar geniş bir yelpaze görüyoruz” ifadelerini kullandı.

Bayraktar, SAHA İstanbul'un misyonunun sadece sektörü bir araya getirmek değil, aynı zamanda koordinasyonu sağlamak olduğunu belirtti. “Şirketlerimizi kritik ürünler üretmeye motive ediyor, yeteneklerini değerlendiriyor ve bu yetenekleri sistem ve alt sistem üretiminde kullanıyoruz. Projelerimiz, üye şirketlerimizin kapasitelerini geliştirirken, aralarındaki ticari ilişkileri de güçlendiriyor” şeklinde konuştu.

TEKNİK, STRATEJİK DÜŞÜNME VE LİDERLİK BECERİLERİNİ GELİŞTİRİYORUZ

Ayrıca, eğitim konusuna da değinen Bayraktar, SAHA Akademi'nin yeni nesil bir eğitim konsepti sunduğunu ifade etti. “100'den fazla eğitim konusu, 1,700 saati aşkın eğitim ve 2 binden fazla katılımcı ile sektörde profesyonelliği artırıyoruz. Sertifikalı eğitimler, özelleştirilmiş programlar ve SAHA MBA ile sadece teknik bilgiyi değil, stratejik düşünme ve liderlik becerilerini de geliştiriyoruz” dedi.

GURUR DUYDUĞUMUZ BİR NOKTADAYIZ

Türk savunma ve havacılık sanayiinin tarihi gelişimine de dikkat çeken Bayraktar, “1920'lerdeki başlangıçtan 1974 Kıbrıs Barış Harekatı'na, 2000'lerin başındaki millileşme vizyonundan 2023 sonrasındaki ihracat odaklı büyümeye kadar her aşama bu hikayenin bir parçasıdır. Bugün, 15 milyar dolar gelir ve 5.5 milyar dolar ihracat ile gurur duyduğumuz bir noktadayız. Ancak bu aşama, Milli Teknoloji Hamlemizin daha başlangıcıdır” şeklinde konuştu.

HER ALANDA SÖZ SAHİBİYİZ

Savunma sanayiinin kabiliyetlerinin geniş bir yelpazeye yayıldığını belirten Bayraktar, “Kara araçlarından deniz platformlarına, insansız hava platformlarından mühimmatlara, füzelerden iletişim ve muharebe destek sistemlerine kadar her alanda söz sahibiyiz. Bu kabiliyetler ulusal güvenliğimizi güçlendirmenin yanı sıra ülkemizi global pazarda rekabetçi bir oyuncu haline getiriyor” ifadelerini kullandı.

2023'TE 15 MİLYAR DOLARA ULAŞTI

Türk savunma sanayiinin ticari gelişimini de aktaran Bayraktar, “2012'de 4.8 milyar dolar olan gelir, 2023'te 15 milyar dolara ulaştı. İhracatımız 2012'de 1.3 milyar dolardan 2023'te 5.5 milyar dolara yükseldi. İthalatımız ise aynı dönemde 1.4 milyar dolardan 6.2 milyar dolara çıktı. 2021-2023 dönemindeki yükselen net ithalat, yolcu uçağı ve ekipman alımlarından kaynaklanmaktadır” dedi.

TOPLAMDA 6.2 MİLYAR DOLARLIK ANLAŞMA

Fuar süresince 133 imza töreni gerçekleştirileceğini ve toplamda 6.2 milyar dolarlık anlaşmanın imzalanacağını belirten Bayraktar, bu anlaşmaların 4.6 milyar dolarlık kısmının ihracat sözleşmelerinden oluştuğunu ifade etti. Ayrıca, küçük işletmelere destek vermek amacıyla özel pavyonlar oluşturduklarını ve bu yıl Halk Günleri'ni iki güne çıkardıklarını duyurdu. “Halkımız, 25-26 Ekim tarihlerinde yerli ve milli kaynaklarla geliştirilen geniş ürün yelpazesini keşfetme fırsatı bulacak” diye ekledi.

TÜRKİYE’NİN REKABET GÜCÜ

Yerli ve milli üretim vizyonuyla bize her zaman yol gösteren ve destekleyen Türkiye yürütülen çalışmalar neticesinde dünya pazarındaki rekabet gücünü de artırıyor diye belirten Haluk Bayraktar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a şükranlarını sundu.

GERÇEK GÜÇ YIKMAKTA DEĞİL, İNŞA ETMEKTE

Son olarak, Türkiye'nin bölgesel güvenlikte önemli bir aktör haline geldiğini vurgulayan Bayraktar, “Savunma teknolojilerindeki ilerlemelerin nihai amacı, barışı korumak ve insan hayatını savunmaktır. Bugün Gazze'de gördüklerimiz, maalesef teknolojinin yıkıcı gücünün acı bir örneğidir. Türkiye olarak her zaman mazlumun yanında durduğumuz gibi, Gazze halkının da yanındayız. Uluslararası toplumu bu soykırıma son vermek için harekete geçmeye çağırıyoruz. Unutmayalım ki, gerçek güç yıkmakta değil, inşa etmekte; öldürmekte değil, yaşatmaktadır” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Açılışa, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, İstanbul Valisi Davut Gül, Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, BAYKAR Yönetim Kurulu Başkanı ve SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar ve çok sayıda davetli katıldı.

Kaynak: SENAY GÜNCAVAR