Sudan şu anda dünyanın gördüğü en büyük felaketlerden birini yaşıyor. Sudan hükümeti olduğunu iddia eden Sudan Silahlı Kuvvetleri (SAF), bu hafta başında açlık çeken insanlara yiyecek götüren 15 BM yardım kamyonunun Çad sınırından geçmesine izin vererek kıtlığı hafifletmek için küçük bir adım attı.


KAPIYI AÇACAK MI?


Yardım kuruluşları, bunun milyonlarca hayatı kurtarabilecek kapsamlı bir yardım çalışmasının kapısını açacağını umuyor. Ancak bunun sadece sembolik bir taviz olduğunu, çok az ve çok geç olduğunu düşünenler de var.


İNANILMAZ RAKAMLAR


Dört hafta önce Sudan'ın en batıdaki bölgesi Darfur'un bazı bölgelerinde kıtlık koşullarının yaşandığını bildirmişti. Bu hiç de şaşırtıcı değildi. Sudan'ın insani felaketi aylardır büyüyor... Ülkenin 46 milyonluk nüfusunun yarısından fazlasının acil yardıma ihtiyacı var.


2.5 MİLYON AÇLIKTAN ÖLEBİLİR!


12 milyondan fazla insan yerinden edildi. Bunların yaklaşık iki milyonu komşu ülkelere (Çad, Mısır ve Güney Sudan) sığınan mülteciler... Bazı gıda güvenliği uzmanları, bu yılın sonuna kadar 2.5 milyon kadar insanın açlıktan ölebileceğinden endişe ediyor.


HEYET BİLE GİTMEDİ


Geçtiğimiz yılın nisan ayında, General Abdülfettah el-Burhan komutasındaki SAF ile "Hemedti" olarak bilinen General Muhammed Hamdan Dagolo komutasındaki paramiliter Hızlı Destek Güçleri (RSF) arasında savaş patlak verdi. Savaş kısa sürede Sudan topluluklarını harap etti. Son olarak Cenevre'deki barış görüşmeleri önemli bir ilerleme kaydedilmeden sona erdi. İsviçre'nin ev sahipliğinde, ABD ve Suudi Arabistan tarafından ortaklaşa düzenlenmişti... Savaşan iki generalin yüz yüze görüşmesi ve ateşkes imzalaması isteniyordu. Ancak SAF Başkanı Orgeneral el-Burhan gitmeyi ve hatta üst düzey bir heyet göndermeyi reddetti.

Muhabir: MÜNEVVER BEYZA MORGİL