Sandık çıkış anketlerine göre Meksika'da yapılan devlet başkanlığı seçimlerinde Claudia Sheinbaum, ülkenin ilk kadın devlet başkanı oldu.

Anketler, Sheinbaum'un oyların % 56'sını aldığını ve başlıca rakibi Xóchitl Gálvez'in önünde olduğunu gösteriyor. Seçmenler ayrıca, Kongre'nin yeni üyelerini, sekiz eyalette valileri ve başkent Mexico City yönetiminin liderini belirledi.

Meksika2.....

Seçim kampanyası, şiddet olaylarıyla gölgelendi ve resmi verilere göre ülke genelindeki 20 yerel aday hayatını kaybetti. Ancak bu sayının 37 olduğun söyleyen özel araştırmalar da var. Yetkililer oy verme işlemi sırasında da Puebla eyaletinde sandıklara yapılan iki saldırıda iki kişinin öldüğünü belirtti.

CLAUDİA SHEİNBAUM KİMDİR

Yahudi asıllı olan Claudia Sheinbaum, görevden ayrılan Devlet Başkanı Andrés Manuel López Obrador'un sol eğilimli partisi Morena'nın kurucularından biri.

2015'te yüzde 48 oyla Mexico City'nin hükümet başkanı oldu.

Milli parkta insanları tehdit eden adam öldürüldü! Milli parkta insanları tehdit eden adam öldürüldü!

M E K S İ K A1....-1

Fizik ve ardından enerji mühendisliği eğitimi almış olan Sheinbaum, doktora eğitimi için bir süre Kaliforniya Üniversitesi'nde araştırma yaptı.

Euronews İspanyolca servisinin görüşlerine başvurduğu siyasi analistler Sheinbaum'u seçmenleri ikna etmek için"Morena'nın popülist söylemini benimseyen", seçimlere iyi hazırlanmış bir aday olarak tanımlıyor.

Meksika4.....

Siyasi danışman Jordi Sarrión, "Sosyal medya hesaplarına girerseniz, paylaşılan fotoğraflara bakarsanız göreceksiniz, kampanya sırasında kendisini 'halkın adayı'** olarak gösterdi, bu popülist söylemi satmaya çalıştı" diyor.

Sarrión gibi diğer siyasal iletişim uzmanlarına göre, elitist imajından uzaklaşan Claudia Sheinbaum, "kampanyasını insanileştirmeye" çalıştı ve bundan başarılı oldu.

Muhabir: ERAYCAN ERGİNBAŞ