El Salvador Hükümeti, sokak çetelerine karşı 2.5 yıl önce başlatılan sert operasyonlar sırasında 3.319 reşit olmayan şüpheliyi tutukladı. 579'unu hapis cezasına çarptırdı. İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün raporunda, küçüklerin sıklıkla "insanlık dışı koşullarda" ve bazen yetişkinlerle aynı tesislerde tutulduğu belirtiliyor.

ZORLA İTİRAF ETTİLER

Raporlarda; yetkililerin yiyecek, sağlık hizmeti ve aile teması sağlamak veya onları hapishanede dayaktan/cinsel saldırıdan korumak için çok az şey yaptığı belirtiliyor. Çete üyelerinin birçok olayda çocukları tehdit ettiği ve işlemedikleri suçları itirafa zorladıkları öğrenildi.

10 İLA 20 YIL ARASI

Reşit olmayan şüphelilerin 10 ila 20 yıl arasında değişen sert cezalar aldığı belirtiliyor. Rapora göre; bu hükümler çoğunlukla polisin doğrulanmamış ve çelişkili ifadelerine dayanıyor. İnsan hakları örgütü Cristosal, bu ayın başlarında El Salvador'daki hapishanelerde sokak çetelerine yönelik baskında en az 261 kişinin öldüğünü bildirdi.

7 BİN KİŞİ SERBEST

İlk olarak 2022'de ilan edilen ve hala yürürlükte olan olağanüstü hal kapsamında 81.110 şüpheli çete üyesi toplandı. Hükümet, kanıt yetersizliği nedeniyle yaklaşık 7.000 kişiyi serbest bırakmak zorunda kaldı.

Muhabir: Münevver Beyza Morgül