Güney Kore haber ajansları Chosun TV ve Korea JoongAng Daily'e göre; geçen hafta Kuzey Kore'de yaklaşık 30 ortaokul öğrencisi, Güney Kore dizileri izledikleri için halkın gözü önünde vurularak öldürüldü. Bu yapımların, Kuzey Koreli firariler tarafından sınırdan geçirilen USB belleklerde saklandığı bildirildi. Güney Koreli yetkililer rapor hakkında doğrudan bir yorum yapmadı.

YAYGIN OLARAK BİLİNİYOR

Ancak Korea JoongAng Daily'ye göre; ismi açıklanmayan bir Güney Kore Bakanlık yetkilisi gazetecilere, "Kuzey Kore yetkililerinin, kötü yasalara dayanarak bölge sakinlerini sıkı bir şekilde kontrol ettiği ve sert bir şekilde cezalandırdığı yaygın olarak biliniyor" dedi. Bu kısıtlamaların, ülkedeki yaz kamplarına katılmaya hazırlanan Rus okul çocukları gibi ülkeyi ziyaret eden yabancılar için geçerli olup olmadığı henüz bilinmiyor.

HALKIN GÖZÜ ÖNÜNDE

Kuzey Korelilerin, güney komşusundan gelen içeriklerle bağlantılı olarak insanları öldürdükleri iddiaları ilk kez duyulmuyor. BM Genel Sekreteri'nin 2022 tarihli raporuna göre; Kangwon Eyaleti'nde bir adam, bekçi birimi tarafından Güney Kore'ye ait dijital içerik satarken görüldükten sonra halkın gözü önünde kurşuna dizilerek öldürüldü.

KUZEY KORE REDDETTİ

Bu yılın başlarında, Güney Kore'ye ait pop müzik videosu izleyen iki gencin 12 yıl ağır hapis cezasına çarptırıldığı kaydedildi. Uluslararası Af Örgütü'nün derlediği görgü tanığı ifadelerine rağmen, Kuzey Kore Hükümeti, ülkede kamuya açık infazların gerçekleştirildiğini reddetti. Kuzey Kore yetkililerine göre; son infaz 1992 yılında yapıldı.

Kaynak: HABER MERKEZİ