Son günlerde döviz kurundaki artışı önlemek için TCMB tarafından uygulamaya konulan makro ihtiyati tedbirler, bankaların TL mevduat faizlerini artırmasına neden oldu. 250 bin liranın aylık getirisi, en düşük emekli maaşını geçerken, TL mevduatın toplam varlıklar içerisindeki payı da son yılların zirvesine yükseldi.
 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), dün akşam yayınladığı makro ihtiyati tedbirler ile bankaların döviz mevduatı biriktirmesine yönelik yeni kısıtlamalar getirirken, uygulamanın ardından birçok banka TL mevduat faizlerini yükseltme kararı aldı.

250 BİN LİRANIN GETİRİSİ EVE BİR MAAŞ DAHA SOKACAK

TL mevduat faizlerinde yapılan değişiklik sonrasında 250 bin liranın aylık getirisi, en düşük emekli maaşı olan 12 bin 500 lirayı solladı.

İşte bankaların uyguladığı faiz oranları...

Kararın ardından tüm bankalar mevduat faizlerinde dikkat çeken bir artışa giderken, 92 günlük bileşik faiz yüzde 60 seviyesini geçti.

250 bin liralık mevduatını 92 gün süre ile vadeli hesaba yatıran müşteriler, 3 aylık süre sonunda 37 bin 808 TL faiz geliri elde edecek. Bu durum, aylık faiz 250 bin liranın aylık faiz getirisini 12 bin 602 TL'ye çekerken, halihazırda uygulanan 12 bin 500 liralık en düşük emekli maaşının üzerine çıkmasına neden oldu.

İŞ DÜNYASI TEPKİLİ

Faizlerin düşürülmemesi ve sıkı para politikalarının devam etmesi bazı ekonomi çevreleri tarafından desteklenirken, sektör temsilcileri ve ihracatçılar duruma tepki göstermeye devam ediyor. Mevcut ekonomi yönetimini sert ifadelerle eleştiren iş insanları, mevcut yüksek faizler nedeniyle kimsenin yatırım yapmayacağını ve birikimini TL mevduat faizinde değerlendireceğini savundu.

Kaynak: HABER MERKEZİ