Kenya, genç profesyonellerine iş ve yeterli gelir sağlama konusunda giderek artan zorluklarla boğuşurken, Almanya ise kalifiye iş gücü sıkıntısıyla karşı karşıyaydı. İki ülke arasında işçi göçü anlaşması imzalandı. Buna göre: 250 bin Kenyalı, Almanya'ya gelecek!

OTOBÜS ŞOFÖRLERİ

Almanya'nın kuzeyindeki pilot proje kapsamında beş Kenyalı otobüs şoförü işe başladı. Göç anlaşmaları, Alman hükümetinin göçü sınırlama çabalarının temel dayanağını oluşturuyor. Anlaşma ayrıca yasal izinleri olmadan Almanya'da bulunan Kenyalıların geri dönüşünü de kolaylaştıracak.

AŞIRI SAĞ GÜÇLENDİ

Almanya'da göç, aşırı sağcı parti AfD'nin güçlenmesine de sebep oldu. Ardışık hükümetler son yıllarda ülkeye nispeten çok sayıda sığınmacının yerleşmesine izin verdi. Almanya, 2015-2016 göçmen krizi sırasında çoğunluğu Suriye gibi ülkelerdeki savaştan kaçan bir milyondan fazla insanı kabul etti.

YASA HAFİFLİYOR

Rusya'nın Şubat 2022'de başladığı Ukrayna savaşından bu yana da 1.2 milyon Ukraynalıyı kabul ettiler. İş gücü anlaşması Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile Kenya Devlet Başkanı William Ruto tarafından Berlin'de imzalandı. Almanya, Kenyalıların iş bulmasını sağlamak için göç yasalarının bir kısmını hafifletmeyi kabul etti.

Muhabir: Tamer Ayeri