Kurtarma ekipleri, Çin'in farklı bölgelerinde şiddetli yağışların yol açtığı ani sel ve köprülerin çökmesi sonucu en az 25 insanın hayatını kaybetmesinin ardından kaybolan onlarca kişiyi arıyor. Sichuan eyaletindeki bir köyde ani sel meydana geldi ve kurtarma ekipleri 10 kişinin öldüğünü ve kayıp 29 kişiyi aradıklarını söyledi.

40 EVİ SÜRÜKLEDİ

Günlerce süren şiddetli yağmur Hanyuan ilçesindeki Xinhua köyünden geçen nehri kabarttı. Su, nehir kıyısındaki 40 evi sürükledi. Ayrıca köprüyü yıktı ve yolları kesti. Kuzeybatı Shaanxi eyaletinde, bir otoyol köprüsü çöktüğünde araçlar nehre düştü. Devlet kuruluşu CCTV, en az 15 ölüm olduğunu doğruladı.

20 ARAÇ 30 KİŞİ

Kurtarma ekipleri 20 araç ve 30 kişinin kayıp olduğunu söyledi. Ancak kayıp sayısının çok daha yüksek olduğu tahmin ediliyor. Çökme, son yıllarda hızla inşa edilen Çin'in yol ve köprü altyapısının güvenliği hakkında daha fazla soruyu gündeme getirdi. Mayıs ayında Guangdong eyaletinde benzer bir çöküş 36 kişinin ölümüne yol açtı.

ÖZEL BİR RİSK

Şiddetli yağış ve sel; erozyon, moloz akması ve heyelanlar nedeniyle dağ yolları ve otoyol köprüleri için özel bir risk oluşturmaktadır. İklim değişikliğiyle birlikte dünyanın rekor sıcaklık ve yağış gibi daha aşırı hava ve iklim olaylarıyla karşılaşması muhtemeldir. Bu yıl, sadece mayıs ayının ilk beş gününde 70 ülke veya bölge sıcaklık rekorları kırdı.

Kaynak: HABER MERKEZİ