Yirmi iki yıl önce, Amerikalı dağcı Bill Stampfl, And Dağları'nın en yüksek zirvelerinden birine tırmanırken çığ altında kalmıştı. Ailesi, onu canlı bulma umudunun çok az olduğunu, hatta cesedini zirveyi kaplayan kalın kar ve dondurucu buz tabakalarından çıkarma umudunun bile olmadığını biliyordu. Ancak Stampfl'in oğlu, Huascaran'a kendi başına tırmanırken donmuş ve büyük ölçüde sağlam kalmış bedenle karşılaştığını söyleyen bir yabancıdan bir telefon aldı.

ASLA DÜŞÜNMEZSİNİZ

Joseph Stampfl, "O çağrıyı alacağınızı asla düşünmezsiniz" dedi. Daha sonra bu haberi ailesiyle paylaştı. Dağcının kızı Jennifer ise, "Onun bulunduğuna dair telefonu aldığınızda, kalbiniz sızlıyor. İlk başta tam olarak nasıl hissedeceğinizi bilemiyorsunuz" şeklinde konuştu. Peru Polisi, 2002 yılında çığ altında kalan Stampfl'in cesedinin dağdan çıkarıldığını açıkladı.

KÜLLERİ GETİRİLECEK

Bir grup polis ve dağ rehberi, cesedini sedyeye koydu. Brandayla örttü ve yavaşça buzlu dağdan aşağı indirdi. Jennifer Stampfl, ailenin cenazeyi Peru'nun başkenti Lima'daki bir cenaze evine nakletmeyi, burada yakılıp küllerinin ülkeye getirilmesini planladığını söyledi.

EHLİYETİNİ GÖRDÜ

Yetkililer, Stampfl'in bedeninin ve kıyafetlerinin dondurucu koşullar sebebiyle korunduğunu belirtti. Sürücü belgesi üzerinden çıktı. Stampfl'ın kalıntılarını kurtarma çabaları, bir Amerikalı dağcının donmuş bedene rastlamasının ardından başlamıştı. Dağcı ehliyetindeki ismi gördü ve akrabalarını aradı. Onlar da yerel dağ rehberleriyle iletişime geçti.

Muhabir: Münevver Beyza Morgül