Myanmar'ın batısındaki Rakhine'de şiddetten kaçan yüzlerce kişinin geçtiğimiz günlerde İHA'larla öldürüldüğüne dair haberlerin ardından, Rohingya Müslüman toplumuna yönelik etnik temizlik endişeleri yeniden artıyor.

DAĞILMIŞ CESETLER

Sosyal medyada paylaşılan ve CNN tarafından konumu belirlenen videolarda, Myanmar'ı Bangladeş'ten ayıran Naf Nehri'nin çamurlu kıyılarına dağılmış onlarca ceset görülüyor. Erkeklerin, kadınların ve çocukların bedenleri kum, çimen ve su birikintilerinde yatıyor.

KAYITLARA GEÇECEK

Yerinden edilmiş ailelerin saldırı sırasında nehri geçip Bangladeş'e gitmeyi bekledikleri öğrenildi. Doğrulanmamış bilgilere göre; ölü sayısı 200'ün üzerinde...  Doğrulanması halinde Myanmar'da ordunun 2021'deki darbesinin ardından başlayan ve üç yıldır devam eden iç savaşta sivillere yönelik en ölümcül saldırılardan biri kayıtlara geçecek.

BİZİMLE İLGİSİ YOK

Görgü tanıkları ve aktivistler, Myanmar ordusuyla savaşan güçlü bir silahlı grup olan Arakan Ordusu'nun (AA), saldırılardan sorumlu olduğunu iddia ediyor. AA ise olayla ilgili iddiaları yalanlayarak, "Bu ölümler kontrolümüz altındaki bölgelerde gerçekleşmedi ve örgütümüzle ilgisi yok" dedi.

SÜNNİ MÜSLÜMANLAR

Rohingyalar; Myanmar'da yaşayan, mülteci olarak Bangladeş ve Malezya'da da görülen Sünni Müslüman bir halktır. Daha önce de onlara karşı çok sayıda saldırı gerçekleştirilmişti.
 

Muhabir: Tamer Ayeri