Arkeologlar, İtalya'nın Giugliano bölgesinde bulunan Tomba del Cerbero adlı mezarda yaptıkları incelemede şaşkınlık yaşadı. Uzmanlar, mikro kamerayla yaptıkları incelemenin ardından, lahit olarak bilinen 2 bin yıllık mühürlenmemiş taş tabutun fiziksel olarak açılmasının mümkün olduğunu keşfetti.

İLK KEZ GÖRÜLDÜ

Mezarın içindekiler, geçen yıl Napoli yakınlarında keşfedilmesinin ardından ilk kez insan gözüyle görüldü. Napoli Metropol Alanı Arkeoloji Güzel Sanatlar ve Peyzaj Müdürlüğü'nden yapılan basın açıklamasına göre; açıldığında mükemmel şekilde korunmuş bir mumyayla karşılaşıldı. Bir beze sarılı mumyanın yüzü yukarı bakıyordu.

mezar

MERHEMLERİ VARDI

Uzmanlar, mumyaya gösterilen "özel özen" nedeniyle, bu kişinin önemli bir ailenin kurucusu olabileceğini düşünüyor. Kalıntıların etrafına çeşitli merhemler ve Antik Yunan ve Roma'da banyodan önce vücudu temizlemek için kullanılan küçük bir metal alet konulmuştu.

İNCELEMELER SÜRECEK

Son aylardaki laboratuvar analizleri, ölen kişinin bedenine uygulanan muamele ve cenaze töreni ritüeli hakkında önemli miktarda veri sağladı. Kültür Bakanlığı'nın desteğiyle; arkeolog, teknisyen, kimyager ve antropologlardan oluşan bir ekiple inceleme ve numune alma faaliyetleri sürdürülecek.

Muhabir: Tamer Ayeri