FBI tarafından Suudi istihbarat ajanı olarak tanımlanan bir adamın, El Kaide'nin 11 Eylül saldırılarını gerçekleştirmeden üç ay önce Washington'un merkezindeki yerleri filme aldığı bir video ortaya çıktı. 1999 yazında çekilen ve FBI'ın elinde bulunan görüntüler, Suudi Arabistan Hükümeti'nin olayda suç ortağı olduğunu iddia eden 11 Eylül kurbanlarının aileleri tarafından açılan bir dava sırasında ortaya çıkarıldı.

Ancak ülke yöneticileri bunu yalanladı. Videoda; Omar al-Bayoumi adlı kişinin, Washington Anıtı, ABD Kongre Binası'nın giriş noktaları ve güvenlik düzenlemeleri de dahil olmak üzere şehirdeki çeşitli yerler hakkında yorumları yer alıyor.

KONGRE BİNASI DA HEDEFTİ

İddiaya göre; bir "plana" da atıfta bulunuluyor. ABD Kongre Binası'nın, Pensilvanya kırsalında düşen uçaklardan birinin hedefi olduğuna inanılıyor. Suudi yetkililer, tıpkı Bayoumi gibi, 11 Eylül saldırılarıyla da hiçbir ilgilerinin bulunmadığını söylüyor. Suudi Hükümeti'nin avukatları, ailelerin davasının reddedilmesi için başvuruda bulundu ve sözlü savunmaların bu yaz içinde yapılması bekleniyor.

Film ilk olarak Bayoumi'nin Birmingham'daki bir üniversitede öğrenci olduğu, 2001'deki saldırıdan sonraki günlerde İngiliz araştırmacılar tarafından onun dairesinde bulunmuştu. Dairede ayrıca o dönemde Suudi Hükümeti'ndeki yetkililerin iletişim bilgilerini içerdiğini söylenen bir adres defteri de vardı. Scotland Yard, görüntüleri FBI'a verdi.

Kaynak: HABER MERKEZİ