İstanbul’un Fatih semtinde bulunan Ayın Biri Kilisesi, tarihi 1080’li yıllara kadar uzanan nadir yapılardan biri. Kilise, yapıldıktan kısa bir süre sonra kullanılmaz hale gelmiş ve uzun yıllar çürümeye terk edilmiştir. Ancak, 1453’te İstanbul’un fethiyle birlikte, Rum bir aile bu araziyi satın alarak kiliseyi onarmış ve ev olarak kullanmaya başlamıştır. İşte kilisenin bugüne kadar ulaşan hikâyesi de bu aile ile başlamaktadır.


MARİA VE RÜYASI


Ailenin kızı Maria, bir gece rüyasında Meryem Ana’yı görmüş. Meryem Ana, evlerinin altında şifalı bir su kaynağı, yani bir ayazma olduğunu ve yerini göstermiş. Maria, rüyasını ailesiyle paylaşmış ve evin altında yapılan kazıyla gerçekten de ayazma ortaya çıkarılmıştır.


HER AYIN BİRİNDE


Bu olaydan sonra, Ayın Biri Kilisesi her ayın 1’inde dilek tutma ritüeliyle anılmaya başlamıştır. Bu ritüel, kiliseden alınan bir anahtarın kilisenin duvarlarına sürülmesiyle başlar. Ardından, ayazmadan şifalı su içilir ya da alınır ve son olarak papaz eşliğinde dua edilerek dilekler tutulur. Ancak, kilise içerisinde fotoğraf ve video çekimi kesinlikle yasaktır.
 

Kaynak: YEŞİM MÜNEVVEROĞLU-ŞOK GAZETESİ