İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü’nden bilim insanlarının yaz dönemi ölçümlerinin ilk bulgularına göre, Marmara Denizi’nde sıcaklık artarken oksijen seviyesi azalıyor. Bilim insanları, Alemdar 2 gemisi ile Marmara Denizi’nde oksijen, sıcaklık ve denizin güncel durumunu inceledikleri yaz seferini tamamladı. Sefer kapsamında denizin 100’e yakın noktasından örnekler alınarak analizler yapıldı.

WhatsApp Image 2023-09-05 at 16.51.33 (1)

“BEKLEDİĞİMİZ ORANLAR”

Prof. Dr. Cem Gazioğlu, “Üst tabakadaki prosesleri anlamamızı sağlayacak uygulamalar gerçekleştirdik. Marmara Denizi oksijen sıkıntısı olan bir deniz, üst tabakalarında oksijen tüketimi yüksek ve oksijen miktarı gittikçe düşüyor. Arzu etmediğimiz seviyelere kadar indiğini gördük. Alt tabakadaki Akdeniz suyunu temsil eden suda da oksijen değerlerinde istemediğimiz ama beklediğimiz sonuçlar var” ifadelerini kullandı.

WhatsApp Image 2023-09-05 at 16.51.32

İSTİLACI TÜRLER GİRİŞ YAPTI

Doç. Dr. Fuat Dursun da istilacı yabancı türlere değinerek iklim değişikliğinin etkisi ve küresel ısınma ile daha önce karşılaşmamış oldukları türlerin Türkiye denizlerine giriş yaptıklarını aktardı: “Bu, ekosistemin bütününün değişimine sebep olabiliyor. Normalde bir türün aşırı çoğalması 1 hafta 10 gün sürecekken bu, sıcaklık koşullarının değişmesiyle beraber 20-25 günü bulabiliyor. Bu da ekosistemin değişmesi açısından bir potansiyel yaratıyor” 

Haber merkezi 

Editör: Ayşe Tunalı