Geçtiğimiz yılın şubat ayında Türkiye'den yola çıkan ve 150'den fazla kişiyi taşıyan tekne, göçmenleri Akdeniz üzerinden İtalya'nın güneyine getirmeyi amaçlıyordu. Kurtulanların sözlerine göre; aşırı yüklenmiş gemi, kıyı görüş mesafesindeyken ani bir manevra sırasında devrildi. Birçok çocuk da dahil olmak üzere en az 94 kişi hayatını kaybetti. Diğer kayıpların da hayatını kaybettiği düşünülüyor.

20 YIL HAPİS CEZASI

İtalya'da sahil güvenlik ve mali polis mensuplarının yardım sağlamadıkları gerekçesiyle yargılanmaları gerektiği, makamların bildirdiği bir haberde yer aldı. Türkiye'den bir kaçakçı felaket nedeniyle 20 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Diğer üç şüpheli kaçakçının da yargılanması bekleniyor.

ASIL SUÇ MALİ POLİSTE

İddianamede adı geçen yetkililerden dördü İtalyan mali polisinde, ikisi ise sahil güvenlikte görevli. Savcılık, ilk raporlara göre; batık gemiyi aramayı sahil güvenliğe haber vermeden durdurduklarını iddia ederek, asıl suçu mali polise atıyor. Sahil güvenliğin daha sonra seyir defterlerini tahrif ettiği söyleniyor.

YAPTIRIMLAR ARTIRILMIŞTI

İtalya'da Başbakan Giorgia Meloni liderliğindeki hükümet, yaşanan trajedinin ardından kaçakçılara ve suç ortaklarına yönelik cezaları önemli ölçüde artırarak, 30 yıla kadar hapis cezası öngördü. Akdeniz'den Avrupa'ya doğru ilerleyen mülteci botlarının tehlikeli yolculuğu sırasında insanlar hayatını kaybetmeye devam ediyor.
 

Kaynak: HABER MERKEZİ