Osmanlı Devleti’nde hizmet alınan son saray olan Yıldız Sarayı yaklaşık 100 yıl sonra kapılarını müze olarak yeniden açacak. Milli Saraylar Başkanlığı tarafından tamamlanan restorasyon çalışmaları sonrasında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla açılış töreni gerçekleştirilecek sarayda, Milli Saraylar Başkanı Yasin Yıldız tarafından restorasyona dair tanıtım toplantısı gerçekleştirildi. 

TARİHE IŞIK TUTAN YAPILAR

Uzun yıllar devam eden restorasyon, konservasyon ve peyzaj çalışmaları tamamlanan Yıldız Sarayı’nda ‘Büyük Mabeyn Köşkü’, ‘Çit Kasrı’, ‘Küçük Mabeyn Köşkü’ ve ‘Harem Dairesi’ başta olmak üzere birçok yapı tarihinde ilk kez ziyaretçiyle buluşturulacak. Sultan 2. Abdülhamid’in hayatına ve kişiliğine ışık tutan eserler ilk kez görülecek. Sultan Abdülhamid ile özdeşleşen, Avrupa ve Ortadoğu’nun en büyüklerinden biri olma özelliği taşıyan kütüphane ile marangozhane ve Yıldız Albümleri arasından seçilen fotoğraflar da ilk defa tarih ve sanat meraklılarının ilgisine sunulacak. 

33 YIL BURADAN YÖNETİLDİ 

Tarihi önemiyle öne çıkan Yıldız Sarayı, Sultan 2. Abdülhamid tarafından yaklaşık 33 sene devletin yönetim merkezi ve ikametgah olarak kullanıldı. Son Osmanlı padişahı Sultan Vahdeddin döneminde de bir süre kullanılan saray, 1922’de saltanatın kaldırılmasıyla kapılarını tümüyle dış dünyaya kapattı. Yıldız Sarayı’nda ilk defa ziyarete açılacak bölümler arasında ‘Büyük Mabeyn Köşkü’ dikkat çekiyor. Osmanlı döneminde yabancı devlet adamlarının ağırlandığı bu köşk, yakın zamana kadar Cumhurbaşkanlığı kabullerinde de kullanılıyordu.

Kaynak: İHA