Son dönemde banka POS cihazlarının yüksek komisyon oranları ve alışveriş bedelinin uzun tahsil süreleri nedeniyle pek çok esnaf, ödemeleri IBAN ile almaya başladı. Bu durum, birçok esnafın işyerlerine IBAN karekodlu tabelalar koymasına ve hizmete dair fiş kesmemesine yol açtı. Esnaf, IBAN ile ödeme alan müşterilerden, havalenin açıklama kısmına 'ödeme' yazılmasını ya da boş bırakılmasını istedi.

Avrasya Tüneli'ne büyük zam! Avrasya Tüneli'ne büyük zam!

Ancak bu uygulama haksız rekabete yol açtı ve Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın dikkatini çekti. Bakanlık, IBAN ile ödeme yönteminin yaygınlaşmasıyla birlikte işletmelerin banka hesaplarını incelemeye aldı. İşletmelere ve işletmeyle ilişkili tüm hesaplara gelen IBAN yoluyla transferler inceleniyor. Sadece işletme sahiplerinin değil, yakınlarının ve çalışanlarının hesapları ile kiralama yoluyla kullanılan hesaplar da denetleniyor. Bu denetimler banka hesap hareketleri, tapu ve araç sicilleri gibi çeşitli verilerden yola çıkılarak yapılıyor.

Maliye Bakanlığı'nın sıklaştırdığı denetimler sonucunda binlerce işletme tespit edildi. Banka hesabından ödemeleri alıp fiş vermeyen işletmelere her bir fiş için 3 bin 400 lira, fatura vermeyen işletmelere ise her bir fatura için 3 bin 400 liradan az olmamak üzere belgede yer alması gereken tutarın yüzde 10'u oranında özel usulsüzlük cezası kesiliyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ