Suudi Arabistan'ın 500 milyar dolarlık (Yaklaşık 17 trilyon TL) megakenti Neom'un ilk bölümünün bu yıl ziyarete açılacağı açıklandı.

Lüks gezginler yakında fütüristik ada tatil yeri Sindalah'ı tüm ihtişamıyla deneyimleyebilecek ve üç büyük otelden birinde konaklayabilecek .

Veliaht Prens Muhammed bin Salman tarafından planlanan ada , Ortadoğu'nun en iddialı kentsel gelişmelerinden biri.

Ada1.

Planlamacıları burayı, büyük harcama yapanlar ve küresel yatçılık camiası için uygun, "muhteşem Kızıldeniz'e açılan özel bir kapı" olarak tasarladılar. Sindalah, 2017 yılında Veliaht Prens Bin Salman tarafından Tebük'te başlatılan dünya dışı bir dev olan Neom'un ilk fiziksel vitrini olacak.

SİNDALLAH HALKA AÇILACAK

"Yeni gelecek " anlamına gelen Neom’da şu anda 97 ülkeden 3.600'den fazla personel yaşıyor ve çalışıyor.

Ada2.

Tamamlandığında "akıllı şehir", Londra'nın neredeyse 17 katı büyüklüğünde, 26.500 km2'lik bir alana yayılacak. Arab News'e göre, Pazar günü Neom tarafından Çinli yatırımcılara yönelik bir turun sonunda Sindalah'ın bu yıl halka açılacağı açıklandı, bu da adanın Neom'un ilk fiziksel vitrini olacağı anlamına geliyor.

Ada3.

Gösterişli tesiste bir plaj kulübü, bir yat kulübü, bir spa ve sağlıklı yaşam merkezi ve 51 lüks perakende satış mağazasının yanı sıra 400'den fazla oda ve 300 süitten oluşan üç gösterişli otel ve büyük bir marina yer alacak. Tatil beldesinin konsept fotoğraflarında olağanüstü okyanus manzarasına ve bol yeşilliklere sahip modern villalar görülüyor.

Ada4.

Suudi hükümetinin lüks pazara odaklanmasının kendisini Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki Dubai'den ayırma girişimi olduğu söyleniyor. Orta Doğu uzmanı Kristian Coates Ulrichsen Business Insider'a şunları söyledi: "Suudiler giderek kendilerini üst düzey lüks bir pazara doğru itiyor; Sindalah ve bir dereceye kadar diğer Kızıldeniz projelerinden bazıları da bunu karşılayacak."

Ada5.

İçerikleriyle eleştirilen Netflix, David Lynch'in projesini reddetti İçerikleriyle eleştirilen Netflix, David Lynch'in projesini reddetti

Suudi Arabistan, Sindalah gibi projelerin yardımıyla 2030 yılına kadar 100 milyon ile 150 milyon arasında ziyaretçi çekmeyi hedefliyor. Ada tatil yeri, Neom'un planlarının daha gerçekçi unsurlarından biri ve aynı zamanda yansıtılmış yan gökdelen The Line'ı da içeriyor.

1.5 MİLYON KİŞİ YAŞAYACAK

Daha bu ay, 1,5 milyon sakini barındırması beklenen 170 km uzunluğundaki Hat planlarının dramatik bir şekilde 300.000 kişiyi barındıracak 2,4 km'lik bir binaya ölçeklendirilmesi gerektiği ortaya çıktı.

Ada6.

Veliaht Prens Bin Salman, hattın "alternatif yaşam yollarına ışık tutmasını" umuyor ve Kızıldeniz'in karşısındaki Mısır'a bakan Tebük Eyaleti'nde aynalı camdan oluşturulacak. Uzman Dr. Ulrichsen, Sindalah'ın "kapsam ve ölçek açısından The Line'a göre daha az iddialı" olduğunu, bunun da ilk önce açılmasının daha gerçekçi olduğu anlamına gelebileceğini söyledi.

Ada7.

Veliaht Prens'in Vizyon 2030 planında yer alan ve Neom'un en pahalı ve iddialı proje olduğu trilyon dolarlık yatırımlardan bazılarının gerçeklerinin, Suudi Arabistan hükümetinin en üst kademesinde alarma neden olduğu söyleniyor. Proje tamamlandığında Ada’da Avrupa Birliği standartlarında özgürlük olacak. Bu nedenle ada için şimdiden “Günah Adası” yakıştırması yapılmaya başlandı bile….

Muhabir: ERAYCAN ERGİNBAŞ